I dag deltog jeg i en mindehøjtidelighed i Sct. Michaelis Kirke, hvor vi mindedes ofrene for Ruslands invasion af Ukraine for et år siden. Det var en stærk oplevelse at være omgivet af ukrainere, der sang nationalsang og tændte lys til ære for de mange ofre i den grusomme krig.

Jurij Gabedov (th) fortæller om ukrainernes oplevelse og den flotte modtagelse, som de har fået i Danmark.

Efter ceremonien talte jeg med Jurij Gabedov, der er dansk gift og har boet i Danmark i over 25 år. Han og hans datter Anna har grundlagt organisationen Civil Defense Ukraine, og Jurij var taknemmelig for den store opbakning og modtagelse, som hans folk har fået i Danmark.

Jurij satte også fokus på den store gruppe af ukrainere, som er sundhedsfagligt uddannet, og som kunne bidrage positivt til den danske sundhedssektor, hvor der er mangel på hænder. Han ønsker at få flere ukrainere ind i sundhedssektoren i Danmark, så de kan gøre en forskel og samtidig finde en meningsfuld beskæftigelse.

Mange mennesker var mødt op i Sct. Michaelis Kirke og satte lys op.

Jeg blev berørt af Jurijs og de fremmødte ukraineres engagement og håb for fremtiden, og jeg tror, at deres initiativ kan have en positiv indflydelse på både ukrainere og danskere. Det er en stærk påmindelse om, at selv i de mørkeste tider kan der stadig være håb og mulighed for at gøre en forskel.