[the_ad_group id="9231" blog_id="9"]

Kvinderne har sejret, men kampen for kvinders rettigheder er stadig en global udfordring. Som den iranske menneskerettighedsaktivist Narges Mohammadi siger: ‘Vi kan ikke kalde det en sejr, før alle kvinder i verden kan leve uden frygt for undertrykkelse og vold.’

Selvom kvoter, regler, love og reguleringer kan bidrage til at fremme ligestilling, kan de også have begrænsninger. De kan i virkeligheden have den modsatte effekt ved at begrænse den individuelle frihed og autonomi, hvilket udfordrer demokratiske værdier og principper.

Jeg er bekendt, ven, søn, svigersøn, onkel, bror, far og mand til en kvinde.

Min mor har nok været med til at danne mig mere end nogen anden, når det kommer til samvittighed, moral og etisk kodeks. Min første børnehavepædagog, Kirsten fra Pelikanen i Fredericia, det samme.

At være sammen og blive dannet betyder noget. Jeg havde barsel med min ældste datter, mere end de nye regler tilskriver. Det gav en ubeskrivelig lykke og taknemmelighed over livet, som jeg aldrig vil glemme værdien af.

Bryder jeg mig om de nye regler på området indenfor barsel? Både og.

[the_ad_group id="9228" blog_id="9"]

Det er vigtigt at respektere familiens valg, når det kommer til forældrebarsel. Nye regler kan bidrage til at skabe mere ligestilling og udfordre traditionelle kønsroller. Jeg kender flere venner og bekendte, der vælger at tage barsel ud fra egne præferencer og behov, og det er deres ret. Nogle nyder den unikke tid med børnene – også mænd, mens andre prioriterer karrieren – også kvinder! Det er vigtigt at støtte familiens valg, uanset hvad det måtte være.

Anerkender jeg, at det er godt for mænd at holde barsel! Ja, det er det! Og de 14 dages fædreorlov skal være langt mere, men vi skal ikke tage dagene fra moderen.

Hvad med kvinder i bestyrelser? Ja, tak. Giver det værdi? Ja, mere end mange tror! Vil det med tiden ændrer sig, så flere kvinder kommer i bestyrelser i de større, mellemstore og mindre virksomheder og organisationer? Ja! Går det for langsomt? Ja, men som min søster og mor altid har sagt, så vil vi vælges, fordi vi er de bedste, og ikke fordi de er kvinder.

I køns- og ligestillingssamtalen kan vi alle hive eksempler, fakta og undersøgelser frem. Vi kan komme med de oplagte eksempler på fag, hvor kvinderne ofte arbejder i sundhedssektoren, mænd i transportsektoren, flere mænd i det private, og flere kvinder i det offentlige, men hvad nu hvis, vi tænkte det hele forfra med plads til forskellighed, med plads til at gøre op med generaliseringerne?

Det perspektiv savner jeg.

I den ideale verden havde alle mennesker, de samme muligheder, uanset køn. I den ideale verden vil min yngste datter få de samme muligheder, som min yngste søn. Det håber jeg, hun får.

En kunne være blevet den første kvindelige statsminister i Danmark, men blev det ikke:

Ritt Bjerregaard gik imod det hele. Hun ville fremad, og det var ikke hendes køn, der skulle sikre det. Hun agerede som mændene i politik, og stod model til en spand lort i medierne, blandt kolleger og borgere, men vandt alles respekt.

I den ideale verden skulle hun ikke møde så meget modstand grundet hende køn og den kulturelle diskurs.

I den ideale verden var hun blevet landets første kvindelige statsminister. Det blev Helle og senere var det Mettes tur.

Som børn lærte vi om, at man druknede pigebørn i Kina, hvorfor de var mindre værd end drengebørn. De var også dyre, fordi de kulturelle spilleregler gjorde kvinden til et produkt, man skulle betale for at komme af med. Et produkt, der i øvrigt ikke kunne hjælpe i rismarkerne. I dag mangler kineserne kvinder.

I dag udsendte Danmarks Statistik en række data, som medierne kunne kaste sig over i anledningen af kampdagen. Flere kvinder er i folketinget, flere kvinder er placeret i magtfulde positioner i samfundet, flere kvinder, flere kvinder…

CBS udsendte en meddelelse om, at alt for få kvindelige forskere er repræsenteret i medierne, så nu havde de samlet en liste over kvindelige eksperter, der kan kontaktes af medierne.

Patent og Varemærkestyrelsen en meddelelse om, Danmark ligger lavt på en europæisk rangliste, hvor de danske kvinder blot står bag én ud af 10 innovationer. I den ideale verden var tallet helt anderledes, fordi flere kvinder blev opfindere, iværksættere og forskere. Som jeg har sagt før, så tror jeg allerede, at det vil ske i den nærmeste fremtid.

Lokalt ser jeg også kvinder søge ind i transport- og logistikbranchen. Det var ikke et tema for 10 år siden. Jeg ser teknologier gøre det muligt for begge køn at byde ind, så de jobs der tidligere krævede mandens fysiologiske fordele, men ikke længere kræver det, men kræver den medarbejder, der er dedikeret, kan lide sit arbejde og fag. Jeg ser Motor Mille på Ramasjang med mine yngste, og de lærer, at hun kan lære alt, det handler bare om at øve sig. Det er fantastisk! Det handler ikke om køn, men om lyst og vilje!

Jeg besøgte en lokal virksomhed, hvor gæsterne næsten fik et chok, da de hørte, at flere og flere kvinde søgte job hos dem. Et traditionelt mandefag, hvor fire ud af de sidste fem ansatte var kvinder.

Ligeløn. Barsel. Barnets første sygedag. Retten til fri abort. Forældremyndighed. Familieretshuset. Seksuel chikane. Mandschauvinisme. Feminisme.

Vi sidder med så mange ismer, så mange ord, så mange kampe, så mange dumheder og så meget mennesket.

For et halvt års tid siden skulle jeg samle en stol fra IKEA til en af mine døtre. Jeg endte med at ødelægge skruer, gevind og meget andet, der ikke burde kunne ødelægges, og stolen måtte samles på ny af min svigerfar.

Mange får det lært, det skal man jo kunne som mand, men jeg er simpelthen dårlig til at være håndværker, men god til at spille guitar for mine børn, god til at reparere computere og andre tekniske installationer, god til at læse, god til at være far og så er jeg en god mand, men hvorfor skal mænd have patent på at hamre, save, og samle?

Der er sket meget siden, min mor blev født i 1944. Der er sket meget siden, min far blev født i 1934. Positivt.

Et sted halter det dog alt for meget: Tryghed og sprog

Det kan ikke være rigtigt, at kvinder skal være nervøse for at gå hjem fra byen. Men det er et faktum, at man skal tænke sig mere om som kvinde end som mand, når man går hjem. Det er også et faktum, at nogle mænd mener, at kvinder selv er skyld i det, fordi de med deres beklædning opfordrer til mere… mere hvad, og hvorfor? Det er her, der er noget, der er gået galt!

Sproget, hvor der tales nedsættende om kvinder, må også stoppes. Det betyder ikke, at der ikke er plads til at tale om køn, sex og livet! Men det betyder ikke at være nedsættende i offentligt forum. En gang sagde en til mig, at jeg kun kunne lave bronzemedaljer. Jeg fattede minus. Jeg var til tre piger på daværende tidspunkt. Han tilføjede, at en handikappet søn var en sølvmedalje og en dreng en guldmedalje. Det er jo håbløst, og jeg blev vred. Sådan et menneskesyn skal mine sønner og døtre ikke møde.

I den ideale verden var det argumenter, visioner og passioner, der talte, og ikke, hvem der råber højeste eller sætter Ritt Bjerregaard eller Lise Nørregaard i bås med grimme udtryk eller nedsættende værdier, grundet en ting: deres køn!

Karen Blixen fik aldrig Nobels Litteraturpris, og udgav sine fortællinger med et mandligt alias. Det gør kvindelige forfattere ikke mere.

Lad os bruge det næste år på at tænke os om. Lad os handle og få stoppet dumhederne – det bliver ikke let! Lad os ændre kulturen, så det ikke er kønnet, der er afgørende, men mennesket. Det tager desværre tid! Men lad os starte nu, og glem ikke de iranske kvinder, eller de afghanske kvinder eller i det hele taget de millioner af kvinder, måske milliarder, der ikke har frihed, der ikke selv bestemmer, der undertrykkes, udsættes for vold, møder stupide udsagn, fordi…. De er kvinder! Det er jo tåbeligt.

[the_ad_group id="9224" blog_id="9"]