Diskussionen om en ny midtbyplan er spændende – og svær. Dette skyldes både, at midtbyen i disse år åbner sig ned imod havnen, og at vi desværre oplever butiksdød. Det sidste er ikke noget særligt for Fredericia – det gælder i hele landet og skyldes især den voldsomme vækst i handel på nettet.

Men dette har åbnet for en debat om nedlæggelse af gågader og genindførsel af biltrafik i områder, hvor der i dag er gågader.

Jeg vil gerne melde klart ud: Fredericia midtby er blevet bedre, grønnere og mere tryg at færdes i, efter at vi for snart en del år siden udvidede gågadenettet. Og jeg synes, at det vil være at gå et skridt baglæns, hvis vi nedlægger gågader. I stedet skal vi fylde gågaderne med nye tiltag, der kan tiltrække gæster. Det kunne være showrooms med fremtidens grønne løsninger, showrooms, hvor større virksomheder, der også har hovedkvarter i Fredericia, viser, hvordan de arbejder med den grønne omstilling.

Præcis som man for snart ni år siden intensivt satte gang i arbejdet for at tiltrække flere caféer og restauranter til Fredericia. Det lykkedes.

Nogle butikker har nævnt, at det vil give bedre handel, hvis det er muligt at parkere lige ud for butikkerne. Det tror jeg ikke på. Fredericia midtby har masser af velplacerede p-pladser, og man skal aldrig gå mere end 500 meter fra en konkret butik til en p-plads.

Lad os nu holde fast i vores grønne visioner med et fedt byrum, med plads til liv og kultur. Og lad os bruge kræfterne på at indrette byrummet, så det bliver endnu mere indbydende og attraktivt for borgerne. Fremtiden er foran os, og der vil ske meget med bymidterne i hele Danmark, ja, verden.